Steigerongeluk in de bouw met dodelijke afloop

9 March, 2021
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

In oktober 2018 was er een steigerongeluk waarbij een werknemer dodelijk ten val kwam. Nu heeft de rechtbank het bedrijf en de verantwoordelijke hoofduitvoerder veroordeeld tot een geldboete en een taakstraf. 


Gat in de steigervloer

Het ongeluk gebeurde tijdens een bouwproject in Arnemuiden. De werknemer viel door een gat in de steigervloer, terwijl hij bezig was met het aanbrengen van dakplaten. Hij viel maar liefst drie meter naar beneden en overleefde deze val niet.

Het bedrijf ging tegen de instructies en wens van de steigerbouwer in en paste opzettelijk de constructie van de steiger aan. Zo was de binnenleuning verwijderd op een deel van de steiger, de steiger was niet verankerd en vloerdelen waren anders neergelegd in de steiger. Het bedrijf had haar werknemers ook onvoldoende instructies en informatie gegeven over de gevaren van het werken op hoogte en er was te weinig toezicht op het volgen van de veiligheidsregels. Dit alles was bekend bij de verantwoordelijke hoofduitvoerder, maar hij koos ervoor het er zo bij te laten en niet in te grijpen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.


Taakstraf en geldboete

Deze overtredingen van de veiligheidsnormen leidde er toe dat het slachtoffer van de steiger viel en door de val zelfs overleed. De verantwoordelijke voor dit vreselijke ongeval zijn het bedrijf en de hoofduitvoerder en zij worden hiervoor dan ook gestraft. Het bedrijf krijgt een boete van €70.000, waarvan €20.000 voorwaardelijk. Aan de hoofduitvoerder is er een taakstraf opgelegd van 100 uur, hiervan is 40 uur voorwaardelijk.


Veilig werken met een VCA certificaat

Om ongelukken als deze te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de veiligheidsregels die gelden in de bouw. Deze ken je als je een VCA certificaat hebt gehaald. Als je werkt als timmerman moet je soms speciaal en zwaar gereedschap gebruiken en werken op hoge hoogtes. Om dit werk veilig en goed uit te voeren is het vaak nodig om een certificaat of bewijs van veilig werken te halen, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van een hoogwerker. Als je als timmerman werkt vanaf een hoogwerker is het wel zo verstandig en veilig om je hoogwerker certificaat op zak te hebben. Veiligheid boven alles.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.