Het UWV heeft een onderzoek uitgevoerd bij ruim 4500 werkgevers, waaruit is gebleken dat werkgevers steeds vaker de arbeidsvoorwaarden of functie-eisen aanpassen om zo de kans op het krijgen van personeel te vergroten. Hierdoor zijn bepaalde banen voor een bredere groep werkzoekenden beschikbaar.
Vacatures
Nadat de krapte op de arbeidsmarkt richting het eind van de coronacrisis records bereikte, nam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de krapte eind vorig jaar iets af, maar bleef uiteindelijk toch relatief hoog. Vooralsnog zijn er nog steeds een stuk meer vacatures dan werkzoekenden.
Arbeidsvoorwaarden
Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers meer doen om werknemers binnen te halen. Van de vacatures die in 2021 moeilijk vervulbaar waren, veranderde ongeveer 30 procent van de werkgevers hun arbeidsvoorwaarden. In 2022 is dit cijfer gestegen naar 39 procent. Onder de arbeidsvoorwaarden vallen bijvoorbeeld het salaris, thuiswerken en/of flexibele uren.
Functie-eisen
Naast de arbeidsvoorwaarden worden ook vaak de functie-eisen aangepast. Bij bijna een derde van de werkgevers was dit het geval. Onder functie-eisen vallen bijvoorbeeld de benodigde hoeveelheid werkervaring of de eis van bepaalde opleidingen. Volgens het UWV kiest bijna de helft van de werkgevers met moeilijk vervulbare functies er voor om iemand aan te nemen die niet voldoet aan de functie-eisen om vervolgens de kandidaat zelf op te leiden. Voor veel arbeidskrachten is dit een mooie kans om zich te ontwikkelen.
Monteurs, timmerlieden, schilders
Waar het gemiddelde cijfer van moeilijk te vullen vacatures in Nederland rond de 50 procent lag, was het in de bouw nog een stuk lastiger. Gemiddeld was daar 73% van de posities lastig te vervullen. Vooral bij monteurs, timmerlieden en schilders was er schaarste. Er is namelijk veel personeel nodig om gebouwen te verduurzamen.