2DPA-1 'superplastic' gecreëerd. Ideaal voor de bouw

15 March, 2022
Categorie:
Innovatief BouwNieuws

2DPA-1. Dit is de officiële naam van een onlangs uitgevonden 'superplastic' product. Het materiaal zou dubbel zo sterk zijn als staal. Deze bijzondere uitvinding komt van wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT. Het product is extra bijzonder omdat het naast zijn sterkte ook elektriciteit kan geleiden en gas kan blokkeren. 

Twee keer zo sterk als staal

Terwijl de dichtheid van 2DPA-1 maar 1/6 van die van staal is, toont het tijdens belastingstests aan dat het twee keer zoveel gewicht aan kan als staal. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Eén van de onderzoekers, Michael Strano, geeft in dit onderzoek ook aan dat 2DPA-1 recyclebaar kan zijn, relatief makkelijk te produceren is, gassen zoals zuurstof kan tegenhouden, licht van gewicht is en het ook nog eens geleidend materiaal is. Enkel voordelen dus en een veelbelovende uitvinding voor verschillende sectoren/branches, waaronder voor de bouw, maar daarover later in dit artikel meer.

Waarom zo extreem sterk?

Onderzoeker Strano maakt in een interview dat hij gaf aan Fast Company een vergelijking tussen 2DPA-1 en andere soorten plastic. Normaal bestaat plastic uit een aantal spaghetti-achtige kettingen. Die zijn sterk, maar tussen die kettingen zitten gaten. Deze gaten zorgen ervoor dat het plastic kracht verliest. Het 2DPA-1 "superplastic" vormt in plaats van deze spaghetti-achtige kettingen met gaten een tweedimensionale schijf van atomen, waardoor het extreem sterk materiaal is.

Ideaal voor de bouwsector 

Tijdens het werken als timmerman in de bouw, zou het in de toekomst dus zomaar mogelijk zijn, dat je met dit superplastic gaat werken. Bouwmaterialen creëren die veel sterker zijn dan staal biedt natuurlijk talloze mogelijkheden. Zo kan er o.a. met dit materiaal supersterke koolstofvezel gemaakt gaan worden. Er is echter volgens Strano een andere toepassing die erg populair kan gaan worden in de toekomst. Dit heeft te maken met oppervlaktes die nu altijd geverfd worden. Dat wordt met name gedaan om te voorkomen dat ze in contact komen met lucht en gaan rotten (hout) of roesten (ijzer). Bij het 2DPA-1 materiaal is het verven van oppervlaktes niet meer nodig, omdat het gassen volledig blokkeert en er dus door gassen geen schade aan de oppervlaktes kan worden aangericht.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.