Het bouwen en verbouwen van een huis wordt steeds duurder

27 May, 2021
Categorie:
Economisch BouwNieuws

Als je tegenwoordig een huis wilt bouwen of verbouwen kost dit een stuk meer dan voorheen. Dat bouwen en verbouwen meer kost, komt door verschillende redenen. Zo is er een tekort aan grondstoffen in de bouwsector en het nieuwe regelement zorgt ook voor hogere kosten.

Corona en de verandering van prijzen

Door de komst van covid-19 in maart 2020 zijn veel bedrijven financieel getroffen. De coronacrisis heeft de bedrijven in de bouwsector tot op heden beperkt geraakt. Doordat er tijdens corona veel landen in lockdown hebben gezeten konden de fabrieken niet meer produceren. Hierdoor is er vertraging ontstaan in de leveringstijden van grondstoffen en producten. Door de schaarste van deze producten en grondstoffen is de prijs enorm toegenomen en moeten aannemers vaak langer op hun producten wachten en zijn de kosten voor aannemers vaak een stuk hoger dan voor de coronacrisis.

Energiezuinigheid, bruikbaarheid en milieu 

Niet alleen de grondstofkosten zijn toegenomen in de bouwsector. Er is tegenwoordig ook een nieuw regelement omtrent duurzaam bouwen. In dit regelement staan richtlijnen beschreven over bijvoorbeeld energiezuinigheid, bruikbaarheid en milieu. Hierdoor worden de prijzen van het bouwen of verbouwen van een huis ook steeds hoger. 

Wie gaat dit rechttrekken?

Doordat de prijzen stijgen als gevolg van het tekort aan grondstoffen en het nieuwe regelement, zal dit ergens in de prijs verrekend moeten worden. Normaliter is een prijsstijging van tussen de één en de vijf procent voor rekening van de aannemer. Een grotere prijsstijging komt niet vaak voor, behalve nu. Het is daarom van belang dat je duidelijk in jouw contract vaststelt voor wie de kosten boven de vijf procent zijn.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.