Meer plancapaciteit in de woningbouw

11 December, 2020
Categorie:
Algemeen BouwNieuws

Omdat er een groot woningtekort is wordt de plancapaciteit aankomende periode weer opgeschroefd. De provincies hebben hier samen met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken afspraken over gemaakt.


Volkshuisvestingfonds

Zonder deze plancapaciteit is het bijna onmogelijk om voldoende woningen te bouwen, maar plancapaciteit alleen is niet voldoende. Er moeten ook voldoende mensen zijn om de woningen te bouwen, zoals timmermannen, schilders en ander bouwpersoneel. Gelukkig zijn die er en draait de bouwsector op volle toeren door, dankzij het opschroeven van de plancapaciteit. Het Volkshuisvestingsfonds wordt gebruikt om de herstructurering van stedelijke vernieuwingsgebieden en groei- en krimpregio’s verder op gang te helpen. Hier gaat het om een bedrag van € 450 miljoen. Er wordt ook speciale aandacht gegeven aan de bouw van woningen voor spoedzoekers zoals dak- en thuislozen en arbeidsmigranten. Hier komt € 50 miljoen voor vrij. Dit moet voldoende zijn voor de snelle productie van 12.400 woonplekken.

 
Woningbouwimpuls

Afgelopen september werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de woningbouwimpuls. De woningbouwimpuls is een financieel pakket van € 1 miljard om de bouw van betaalbare woningen te versnellen. Met de steun van de eerste fase van de woningbouwimpuls worden 51.000 woningen gebouwd. Welke projecten gebruik kunnen maken van de tweede fase wordt in februari gedeeld. 

Er wordt niet alleen naar nieuwbouw gekeken maar ook naar de kwaliteit van bestaande woningen. In Friesland, Limburg, Overijssel en Zeeland worden hier afspraken over gemaakt.


Groeiende regio’s 

Ook komen er specifieke afspraken voor regio’s waar de druk op de woningmarkt erg groot is. Dit is bijvoorbeeld het geval in Utrecht. Op drie locaties komen er nieuwe woningen, dit zullen er in totaal tussen de 70.000 en 100.000 zijn. Voldoende woningbouwplannen tot in ieder geval 2040. Ook in en rondom Amsterdam is er veel vraag naar nieuwe woningen. Hier zullen vooral in het westen en oosten van de Metropoolregio Amsterdam nieuwe bouwlocaties komen. Als derde is ervoor gekozen om in de regio Eindhoven meer woningen te produceren, dit is nodig volgens een MIRT-onderzoek (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) over de Brainportregio.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.