Kleine stijging nettoloon

8 January, 2021
Categorie:
Economisch BouwNieuws

Deze maand zullen werknemers iets meer loon krijgen dan voorgaande maanden. Het ADP (een salarisdienstverlener) zegt dit na hun jaarlijkse vergelijking van de loonstroken van aankomend jaar met die van afgelopen jaar.


Gemiddelde stijging

Hoeveel de loonstroken stijgen is afhankelijk van de sector waarin de persoon werkt en hoeveel iemand verdient. Gemiddeld genomen krijgt iemand die een minimumloon heeft er netto 30 euro per maand bij. Mensen die modaal verdienen zien hun loon met 45 euro stijgen en je loon stijgt met 50 euro als je twee keer modaal verdient. 

De stijging komt bovenal door veranderingen in de belastingheffingen. De belasting op lonen lager dan 68.508 euro is met 0,25 procent afgenomen. Ook zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting iets gestegen.


Impact corona

Wel benadrukt het ADP dat deze hogere loonstroken niet betekent dat iedereen er financieel op vooruit gaat. “De coronacrisis heeft nog steeds veel impact, hierdoor is het nog maar de vraag of werknemers hun baan en daarmee hun salaris behouden in 2021”, aldus manager bij ADP, Dik van Leeuwerden. Veranderingen in de cao’s zijn ook niet meegenomen in de berekening, deze hebben natuurlijk ook nog een impact op het netto loon.

Als je salaris vooruit gaat betekent het niet dat je koopkracht daarmee ook gelijk vooruit gaat. “Wel geeft het salaris mensen een gevoel of ze vooruit of achteruit gegaan zijn.” Voor je werkelijke koopkracht moet je verder kijken. “De veranderingen in waterschapslasten, gemeentelijke lasten, kosten kinderopvang, dat soort zaken hebben ook allemaal hun impact”.


Stijging in de bouw

Ook de sector waarin iemand werkt heeft nog invloed op hoeveel iemand erbij krijgt. Mensen die werken in de bouw krijgen gemiddeld het meeste loon erbij. De reden hiervoor is dat voor de aanvullende pensioenregeling geen premie meer betaald hoeft te worden. De stijgingen hier zijn 62 euro voor iemand met een minimumloon, 94 euro bij een modaal loon en bij twee keer modaal 119 euro. 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.