Het bouwen van een houten huis

20 April, 2021
Categorie:
Innovatief BouwNieuws
Tips Bouw

In de afgelopen jaren is het milieu steeds belangrijker geworden. Ook in de bouw is het milieu een hot topic, denk daarbij bijvoorbeeld aan het stikstofprobleem. Er moet ook in de bouw iets gedaan worden om ervoor te zorgen dat er nog milieubewuster gewerkt wordt. In de bouw zijn hier ook ideeën en oplossingen voor. Een van deze oplossingen is het bouwen van meer houten huizen. Er zijn veel voor- en nadelen te benoemen voor het bouwen van een houten huis. In deze blog worden een aantal voor- en nadelen toegelicht. 

De voordelen van het bouwen van een houten huis

Naast dat het gewoon je smaak kan zijn, zijn er nog meer voordelen die mee kunnen spelen in de beslissing om een houten huis te bouwen.

  • Het is een duurzame en ecologische oplossing. Dit is vaak de voornaamste reden om te kiezen voor het bouwen van een houten huis. 
  • Met de goede houtsoorten zal je minder onderhoud hebben dan bij een stenen huis.
  • Het bouwen van een houten huis kan in een relatief korte tijd gedaan worden. 
  • Hout zorgt ervoor dat er een goede balans is tussen frisse lucht en luchtvochtigheid in het huis, dit kan lichamelijke klachten verminderen. 
  • Minder kosten aan verwarming van het huis. Dit komt doordat het huis traag afkoelt en opwarmt. 
  • Bovenal heeft een houten huis een karakteristieke uitstraling. 

De nadelen van het bouwen van een houten huis

Aan de bouw van een houten huis kleven naast voordelen ook een aantal nadelen:

  • Het is niet mogelijk om in Nederland meer dan twee verdiepingen te bouwen op een houten huis. Wanneer er meerdere verdiepingen op de woning komen te staan kan het huis niet volledig van hout gebouwd worden. Het huis zal dan uit hout en steen bestaan.
  • Er is bijna altijd een overspanning van zes meter. Hiermee wordt bedoeld dat er om de 6 meter een steunpunt moet komen om het huis te kunnen dragen.  
  • Hout kan altijd nog krimpen of juist uitzetten, hier moet waar mogelijk rekening mee gehouden worden.
  • In sommige gemeentes is er een vergunning nodig om een houten huis te bouwen. Er kan veel tijd overheen gaan om een vergunning in handen te krijgen. 

De vooroordelen over het bouwen van een houten huis 

Er wordt vaak gedacht dat deze huizen brandgevoelig zijn en dat er veel onderhoudt aan het hout zit. Dit is een verkeerde aanname. Het hout moet goed bewerkt worden en dan kan het vele jaren mee, zonder dat het zal gaan rotten. Een houten huis is ook niet brandgevoeliger dan een stenen huis. Het meubilair, verwarming, elektra en de gordijnen zijn brandgevoeliger dan het skelet waar het uit opgebouwd is.    

Ben jij aan het werk als timmerman en op zoek naar een nieuwe milieuvriendelijkere manier van bouwen? Wellicht is deze techniek wel iets voor jou!

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.