De coronacrisis hakt er in op de bouw

9 April, 2020
Categorie:
Economisch BouwNieuws

Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) vreest dat de impact van de coronacrisis op de bouw nog groter zal zijn dan de economische crisis van 2008. De aankomende twee jaar zullen er ongeveer 40.000 banen verdwijnen.
 

Effect zal nog lang doorgalmen

Zelfs wanneer de huidige maatregelen worden beëindigt zal het effect van de coronacrisis nog lang doorgalmen. Dit komt doordat veel investeringsplannen weg zullen vallen. Het instituut verwacht een afname van zeker 15 procent in de bouwbranche. Het Centraal Planbureau is het eens met het EIB en verwacht ook een ontzettende krimp in de rest van de economie. De gezondheidsmaatregelen van de overheid hebben nog extra effect op de productie die nu al bijna stil ligt in veel sectoren. Op veel plaatsen wordt nu nog gebouwd, maar dit zal ook minder en minder worden zegt het EIB. Het lijkt onontkoombaar dat de bouw ook flink zal worden geraakt.

 

Uitstel bouwplannen

Veel bouwplannen worden nu uitgesteld omdat het vertrouwen sterk aan het afnemen is bij ondernemers. Taco van Hoek, directeur van het EIB zegt dat een eigenaar van een horecaketen nu alleen maar druk bezig is met overleven en zal alle plannen voor uitbreiding of verbouwingen uitstellen. Deze impact van de coronacrisis komen ook nog eens bovenop de beperkingen die ontstonden door het stikstofbeleid van het kabinet.

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.