Rookverbod

31 January, 2022
Categorie:
Wet- & Regelgeving Bouw

Een rookverbod is een wet die het roken op een bepaalde plaats verbiedt. Sinds de eeuwwisseling is er in veel landen een trend om roken verder terug te dringen en roken in openbare plaatsen te verbieden. De belangrijkste redenen voor rookverboden zijn om mensen te beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en vele andere acute of niet-acute ziekten, het aantal rokers te verminderen en de overlast van roken te beperken. Roken en passief roken zijn beide schadelijk voor de gezondheid. Mensen die worden blootgesteld aan nicotine hebben een sterk verhoogd risico op een hartaanval door de vernauwende werking van de slagaders.


Rookverbod Nederland 2022 

Vanaf 1 januari 2022 geldt er een rookverbod op de gehele werkvloer. Dit betekent dat rookruimtes binnen voortaan gesloten moeten zijn en dat er op alle werkplekken een rookverbod geldt. Werkplekken omvatten ook plaatsen waar mensen buitenhuis werken, de cabines van bedrijfsvoertuigen en ander soort gelijke plaatsen. Daarnaast moet je als een werkgever je werknemers aanspreken en handhaven bij overtreding van het rookverbod.

Ook in de bouw hebben werkgevers te maken met werknemers die wel of juist niet roken. Pauzes die hiervoor ingelast worden door rokende werknemers leiden regelmatig tot onderwerp van discussie, waarbij de niet rokers het gevoel hebben dat ze benadeeld worden en minder pauze hebben dan de werknemers die wel roken. Naast deze discussie is de gezondheid van de medewerkers natuurlijk de belangrijkste reden om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen. Die ontmoediging is per 1 januari 2022 nieuw leven ingeblazen, doordat het rookverbod op de werkvloer verder is aangescherpt.

Medewerkers van een bedrijf hebben recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit betekent dat er een rookvrij beleid moet zijn, dat voldoet aan de regels die gelden vanaf 1 januari 2022. De werkgever stelt voortaan werkwijzen, regels en procedures vast voor een rookvrije werkplek.


Waar moet een werkgever rekening mee houden tijdens het aanpassen of opstellen van een rookbeleid? 

Het rookverbod in 2022 handhaven wordt een uitdaging voor werkgevers. In de volgende twee punten wordt er beschreven waar een werkgever rekening mee moet houden tijdens het aanpassen of opstellen van een rookbeleid.

1.    Het beleid moet gestuurd worden op basis van dwingende zakelijke belangen. Een gezonde, rookvrije werkplek is al snel een belangrijk bedrijfsbelang.

2.    Als een bedrijf beschikt over een ondernemingsraad (OR), moet er voorafgaand aan het invoeren van het rookvrij beleid, het beleid besproken worden met de OR. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht, toestemming is altijd vereist wanneer een bedrijf de personeelsplannen of arbeidsvoorwaarden gewijzigd wil hebben. Rookbeleid valt in deze categorie.


Rookverbod wetgeving 

Buiten het bedrijf mag slechts één beschutte rookruimte aanwezig zijn. Hier gelden wel voorwaardes voor. De rookvoorziening dient geheel buiten het gebouw geplaatst te worden, zoals op een parkeerplaats. Daarom mogen dergelijke rookruimtes niet gecreëerd worden op binnenplaatsen van gebouwen. Daarnaast gelden de volgende eisen:

-    De rookruimte mag niet aan het gebouw grenzen of bevestigd zijn (zoals een afdakje).
-    De rookruimte mag geen overlast geven aan personen die het gebouw willen betreden.
-    De rookruimte mag geen overlast veroorzaken voor werknemers binnen het pand.
-    De rookruimte heeft geen andere functie waarvoor niet-rokers de ruimte moeten betreden (zoals een fietsenhok).
 

Boetes overtreding rookbeleid

Wanneer het rookbeleid niet wordt gehandhaafd, kan een bedrijf hiervoor beboet worden. De boete variëren van €600,- voor de eerste overtreding tot €4.500 voor de vierde overtreding. Als werkgever ben je niet alleen verplicht om het rookverbod uit te voeren, maar ook om het rookbeleid kenbaar te maken aan medewerkers. Dit kan door middel van bordjes en stickers waarop staat dat roken verboden is. 


Bron: Rookruimtes in alle gebouwen en bedrijven per 1 januari 2022 verboden 

TimmermanVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.